2024 Dalībnieki

Skatīt vairāk...

Cik tālu var aizbraukt ar Eiropā pirmo elektrisko tūrisma motociklu?

delfi.lv Ansis Īvāns

Foto: Kārlis Dambrāns, Ansis Īvāns/Delfi

Ceļojumu motocikls jeb "Green Tourer", kā to piesaka pats ražotājs – itāļu zīmols "Energica". Ar jauno "Experia" tas vēlas paplašināt robežas tam, ko mēs sagaidām no motocikla, kas darbināms ar elektrību. Izrauties no pilsētas komforta un doties ceļā. Kāds ir elektriskais ceļotājs, izmēģināja "Delfi".

Itāļu kompānijas "Energica" vārds pie mums pagaidām nav pārāk plaši dzirdēts, kas nav nekāds brīnums, ņemot vērā, ka uzņēmums ir samērā jauns un darbojas tieši elektromotociklu jomā, kuru izplatību vēl nevarētu saukt par masveidīgu.

Pērn konkursā "Latvijas Gada motocikls" jau startēja šī zīmola ielas motocikls "Eva Ribelle RS", kas attīsta iespaidīgu 170 zirgspēku jaudu un no 0-100 paātrinās 2,6 sekundēs. Tagad "Energica" modeļu klāsts ir papildināts ar tūrisma motociklu "Experia", kas piedalās šī gada konkursā.

Foto: Ansis Īvāns/DELFI

"Experia" jauns ir viss. Pirmais kompānijas modelis, kas radīts ceļošanai un, šķiet, iekļaujas "sport-touring" klasē. Turklāt nevis pielāgots kāds no līdzšinējiem modeļiem, bet izstrādāts pilnībā no jauna, tostarp iegūstot jaunu motoru un akumulatoru. Pats ražotājs uzsver, ka "Experia" ir "Eiropā pirmais zaļais tūrisma elektromotocikls". Tas pielāgots gariem braucieniem un izstrādāts tā, lai būtu ērts diviem braucējiem, kā arī papildaprīkojumā pieejamas bagāžas kastes.

Kādā "Experia" apskatā izlasīju, ka šis modelis "ir lielākais lēciens uz priekšu" elektromotociklu dizainā un spējās, kopš šie transportlīdzekļi ienāca tirgū. Par dizainu komentāru nav – "Experia" izskatās pēc pilntiesīga motocikla, kuram pa gabalu nemaz tā uzreiz nepateiksi, ka darbināms ar elektrību. Pārējais ir izmēģinājumu un datu jautājums.

Mans plāns bija izkļūt no Rīgas, lai izmēģinātu motociklu tam, kam tas radīts, – ceļošanai. Tieši ārpilsēta elektriskajam transportam ir lielākais izaicinājums, jo pie lieliem ātrumiem un vēja pretestības enerģijas rezerves tiek patērētas daudz ātrāk nekā pilsētā.

Foto: Ansis Īvāns/DELFI

Lasīt vairāk...

12.06.2024

iAuto testē motociklu Moto Guzzi Stelvio 1000 ar 1042 cm3 un 115 Zs par 17 000 EUR

08.06.2024

iAuto testē motociklu Moto Guzzi V100 Mandello ar 115 Zs un 1042 cm3 no 15 399 eur

30.05.2024

Ziņas